The Jackson Laboratory

Last week Healthcare Design Magazine published an article about The Jackson Laboratory for Genomic Medicine. The article highlights the design aspect of this innovative facility. It touches upon many difficulties that were overcome throughout the design process and then features a photo tour (shown below) to provide those who haven’t had the pleasure of visiting the facility a glance inside.

The Jackson Laboratory for Genomic Medicine Main Entrance

Size was important to the design of the Jackson Laboratory for Genomic Medicine, with a four-story lab bar and a three-story commons bridged by an approachable human-scale entry. Photo: Robert Benson Photography

The Jackson Laboratory for Genomic Medicine Lobby

Zinc panels on the building’s exterior and in the lobby create a cohesive design. The lobby floor and lighting are each inspired by the structural elements of DNA. Photo: Robert Benson Photography

The Jackson Laboratory for Genomic Medicine Auditorium

Gathering spaces are an important part of the building design. This 200-seat auditorium, located near the lobby, hosts lectures, events and community meetings. Photo: Robert Benson Photography

The Jackson Laboratory Laboratory for Genomic Medicine Space

The nature of the research done at the laboratory requires both wet lab space for traditional research methods and dry lab space for computational work. Photo: Robert Benson Photography

The Jackson Laboratory for Genomic Medicine informal meeting space

Both formal and impromptu meeting spaces are positioned throughout the Jackson Laboratory’s lab bar, permitting the sharing of ideas and knowledge. Photo: Robert Benson Photography

The Jackson Laboratory for Genomic Medicine natural light

Natural light flows throughout the facility and soft and inviting materials and furnishings create a welcoming aesthetic. Photo: Robert Benson Photography

Courtyard View at The Jackson Laboratory for Genomic Medicine

The ground-level courtyard provides
another place for collaboration or simple relaxation. Taking advantage of the natural setting, the courtyard is adjacent to both the lab bar and the turret-based commons. Photo: Robert Benson Photography

As we’ve stated before, Flow Tech had the honor of being included on this fantastic facility. Although construction is our life, it is always amazing to see the final product of a building we worked so long and hard on. Not even two years ago, our team was there making sure our Phoenix Controls and Aircuity Facility Monitoring Systems were being installed and implemented properly. Below are some before pictures that show just how far this facility has come since construction started.

Construction at Jackson Labs

One of the lab spaces framed out, but yet to be constructed.

Phoenix Controls Valves

Phoenix Controls valves being installed to help keep each lab space safe for occupants.

Aircuity Sensor

Aircuity sensors will monitor and measure things like dew point and carbon dioxide to ensure the facility is operating efficiently and safely.

Aircuity Sensor Suite

A given area’s sensors are wired to a sensor suite like this one. The sensor suite records all data and alerts a monitoring system if it detects unsafe levels.

A project of this importance always attracts a lot of attention and requires the participation of many. Flow Tech is and will always be proud of our involvement with building The Jackson Laboratory for Genomic Medicine. We’re all awaiting to hear of what discoveries for personalized genome disorders they find.

Leave a Comment